Liderleri ve aralarında müzik eğitimi almış tek besteci olan Balakirev ile birlikte Dargomijski’nin ve Rus klasik müziğinin babası sayılan Glinka’nın izinden giden ulusalcı ve yenilikçi bestecileri tanımlamak için kullanılmıştır bu ifade. 19. yüzyılda ulusal olanı kullanma eğiliminin farklı sanat dallarında kendini göstermesiyle Rusların müziğine de sirayet eden eğilim, bu beş bestecinin yollarının kesişmesine neden olmuştur ve halk şarkılarını, ezgilerini birlikte geliştirdikleri tekniklerle kullanmalarını, batı müziğini de inceleyip onlardan ayrı özgün, doğu ve Rus karakteristiğini yansıtan eserler bestelemelerini sağlamıştır. Bunun sonucunda da ardıllarını etkileyecek bir ulusal Rus sanat müziği geleneği oluşmuştur.
Beraber çalışan bu besteciler yeri geldiğinde birbirlerinin eserlerini de tamamlamışlardır. Ayrıca aynı zaman zarfı içerisinde bu akıma katılmayıp kendi çizgisinde ilerleyen Çaykovski gibi besteciler de bulunmuştur.
Mili Alekseyeviç Balakirev
Islamey:
Tamara, senfonik şiir:
Aleksandr Borodin
Poloveç Dansları, Prens İgor operasından:
Orta Asyanın Steplerinde:
Nikolay Rimski Korsakov
Şehrazat, senfonik süit:
İspanyol Kapriçyosu:
Modest Musorgski
Bir Sergiden Tablolar:
Gözyaşı:
Cesar Cui
Keman ve piyano için Kaleydoskop (Çiçek Dürbünü):
Opus 77 2 Numaralı Koro eseri:
[…] yazında Rus Beşlerinden Musorgski, oldukça değer verdiği yakın bir dostunu yitirmişti. Henüz 39 yaşında başarılı […]